2013. december 17., kedd

Az Eszterházy Károly Főiskola Növénytani Tanszékének Herbáriumi Adatbázisa


A Nemzeti Kiválóság Program keretében elnyert Eötvös Lóránd Hallgatói Pályázatom egyik célja az egri Eszterházy Károly Főiskola Növénytani Tanszékén található herbárium (EGR) adatbázisának létrehozása. Ennek az elkészítési módja nagyban megegyezik a 2010-2011-ben létrehozott Magyarországi Orchideák Herbáriumi Adatbázisának készítésével (Molnár V. et al. 2012). 

A 2013. tavaszi félév folyamán minden egyes a gyűjteményben megtalálható lapról digitális fényképet készítettem Kalmár Zsuzsa segítségével (Bükki Nemzeti Park Igazgatóság). Most, a hosszú őszi és téli napokon a lapok céduláiról nyerhető információkat rögzítem adatbázisban (a faj nevét, a gyűjtés pontos helyét és idejét valamint a gyűjtő nevét és a digitális fotó azonosítóját).
A gyűjtemény nagyjából nyolcezer lapot számlál, ebből körülbelül hatezret már feldolgoztam.A herbáriumi adatbázis elkészítésének nehézségeiről és érdekességeiről, avagy - Hogyan tanuljunk egyszerre földrajzot, történelmet és taxonómiát? - későbbi bejegyzéseiben számolok majd be.