2014. szeptember 3., szerda

A levél alakja és az élőhely funkcionális kapcsolata - egy hínárnövény levelének terheléses vizsgálata

A levél – ami talán a legfontosabb növényi szerv – anatómiai felépítése nagyon változatos. Alakja és szöveti felépítése tükrözi a növényre ható környezeti viszonyokat. A vízhez való alkalmazkodásnak is számos formája figyelhető meg a vízi növények leveleiben. Az eltérő környezet alapján meg kell különböztetni a víz alatti, a víz felszínén úszó és a víz fölé emelkedő leveleket, ezek mindegyikének jellemző alkalmazkodási mechanizmusai vannak, mivel eltérő környezeti hatások érik.
A vízhez való egyértelmű alkalmazkodást széltől és vízáramlástól is védett élőhelyen lehet megfigyelni (pl. erdővel körbeölelt tó). Ilyen élőhelyeken találhatjuk a levélformák legnagyobb alaki diverzitását. Erős szélhatásnak vagy erős áramlásának kitett helyen a vízi növények hosszan megnyúlt, ovális keresztmetszetű vagy nagyon kicsiny csökevényes leveleket hoznak. Ezek egyértelműen a flexibilitást, szélben és áramló vízben való könnyebb hajlongást segítik elő. Nézzünk néhány szemléletes példát, miért és hogyan képesek a leveleikkel alkalmazkodni a növények a vízi környezethez:
  
1. kép. Víz felszínén kiterülő levél. A képen az imbolygó békaszőlő (Potamogeton nodosus Poir.) levelei láthatóak (a szerző felvétele)


A víz felszínén úszó levelek általában oválisak vagy kerekded-szív alakúak (1. kép). A levelek víz felszínén maradását ugyanakkor több tényező is segíti. A levelek osztatlan, egységes felülete eleve a víz felszínén tartja a levelet, másrészt a nagyon nagyméretű levelek fonákján erős támasztó pillérek is találhatóak, így (trópusi fajoknál különösen) akár nagyobb súlyt is képesek elbírni. Trópusi fajoknál azért kifejezettebb ez a jelleg, mivel nagyságrendekkel több eső esik a levélre amit valahogy el kell viselnie. Ez a teherbírás hihetetlennek tűnhet, nekem is az volt, ezért tettem egy próbát saját egy éves lányommal és a nyíregyházi botanikus kert amazonasi óriás tündérrózsájával (Victoria amazonica). Az eredmény a 2. képen látható, valóban elbírja a 8 kg-os gyereket. 
A vízen úszó levelek felülete ugyanakkor lehet bőr nemű és/vagy viaszréteggel bevont (3. kép) is. Ennek egyrészt vízvesztést gátló szerepe van, hiszen a vastag kutikula és viaszréteg megnehezíti a víz elillanását, másrészt a felületre jutó vizet gyorsan elvezeti a levélről, megakadályozva annak esetleges elsüllyedését.


2. kép. A nagyon nagyméretű víz felszínén úszó levelek fonákján erős támasztó bordák találhatóak. A képen az amazonasi óriás tündérrózsán (Victoria amazonica (Poepp.) J.C.Sowerby) egy 1 éves kislány (Lukács Éva Boglárka Lukács et Mosolygó) látható (a szerző felvétele).
3. kép. A levelek felülete viaszos réteggel bevont, ami gyorsan lepergeti a vizet a levél felületéről, megakadályozva a levél elsüllyedését.